top of page
  • Writer's pictureGrigorescu Simona

La prigorii - locatie: Fundulea - 5 iun. 2017.


Prigorie / Bee eater

De Rusalii am fost intr-o tura foto matinala sa imi indeplinesc un vis mai vechi: sa vad si sa fotografiez prigorii. A fost posibil datorita domnului Cristian Mihai, caruia ii multumesc si pe aceasta cale. Dimineata a fost ceata, dar cu rabdare, incet-incet s-a ridicat, iar soarele a stralucit.

Daca dati click pe imagine, puteti vedea albumul complet, realizat cu aparat Canon 700D si obiectiv Canon 70-200 mm, f4, non IS, L.

Conform Wikipedia, "Prigoriile sau meropidele (Meropidae) sunt o familie de pasari din ordinul coraciiformelor (Coraciiformes) alcatuita din 3 genuri si 26 de specii, raspandite mai ales în regiunea tropicala si subtropicala din Asia, Africa si Australia, ajungand însa si în Europa. Sunt pasari cataratoare mici, cu penajul viu si divers colorat, picioare scurte, ale caror degete anterioare sunt concrescute la baza lor (degete de tip sindactil). Corpul lor este foarte alungit, aripile lungi si ascutite si coada lunga. Ciocul lor este alungit, subtire si ascutit la capat, si putin arcuit în jos. Sunt zburatoare iuti si rezistente. Vaneaza insectele, în special libelule si himenoptere (albine, viespi) din zbor; ele înghit himenopterele fara a le îndeparta acul, sau fara ca veninul acestora sa le vatame. Locuiesc în savana, paduri sau în regiuni deschise, în tufarisurile din deserturi, de la nivelul marii pana la 2600 m altitudine. Sunt pasari gregare, clocesc în colonii, sapându-si cu ciocul în maluri niste galerii adânci de 50-350 cm, care se termina într-un spatiu mai larg, numit vatra, unde-si depun ponta. Dupa cuibarit puii zboara în grupuri, împreuna cu adultii, pentru a vana insecte. În Romania traieste o singura specie, prigoarea, care este migratoare. "

146 views0 comments
bottom of page