top of page
  • Writer's pictureGrigorescu Simona

Zilele Brasovului - Parada Junilor - 30 aprilie 2017


Click pe foto pentru a vedea intreg albumul.

Sarbatoarea Junilor din Scheii Brasovului este o traditie desfasurata an de an in duminica dupa Sfintele Sarbatori ale Pastelui, duminica Tomii. Mai mult decat o manifestare folclorica, Sarbatoarea Junilor este un spectacol ce imbina elemente de mit, ceremonial si magie.

In dimineata sarbatorii junii coboara calare in cetate, trec pe la vataf, armas mare si armas mic (serje), dupa care in jurul orei 10 se indreapta spre Piata Prundului (Unirii) din fata bisericii Sf. Nicolae, unde se inconjoara statuia eroului necunoscut, nu inainte ca preotul paroh sa le sfinteasca steagurile printr-o scurta slujba. Urmeaza incolonarea grupurilor dupa o ordine bine stabilita si devenita traditionala: mai intai Junii Tineri, urmati de Junii Batrani, Curcani, Dorobanti, Brasovecheni, Rosiori si Albiori.

Coloana este deschisa de fanfara. Fiecare grup are in frunte vataful, urmat de stegar, incadrat de cei doi armasi. Vataful poarta banderola rosie pe piept, iar armasii mare si mic, albastra si galbena, formand astfel tricolorul, ca pe vremea cand aceasta era interzis. Plecand din Prund, Junii fac un popas la Troita Capitanului Ilie Birt, unde canta "Hristos a inviat!", fiecare grup in parte, apoi coboara pe str. Muresenilor pana la Bdul. Eroilor, dupa care urca, ocolind pe str. Nicolae Balcescu, trec de Poarta Schei, in sus pe str. Capitan Ilie Birt, str. Tocile spre "Capul Satului" pe str. Podul Cretului si de aici la Pietrele lui Solomon.

Alaiul paraseste locul plin de legenda de la Pietrele lui Solomon, reluandu-si traseul de la urcare. Junii ajunsi in Piata Prundului nu se mai opresc la Poarta Schei, ci patrund in Cetate, fiind primiti cu "portile deschise", ocolesc Casa Sfatului si se indreapta spre cimitirul bisericii "Sf. Paraschiva", in Groavei, unde se afla mormantul marelui poet Andrei Muresianu, ale carui oseminte sunt aduse de Pe Tocile in anul 1925. In fata mormantului canta "Hristos a inviat!" si un pasaj din imnul "Desteapta-te Romane". Intelesul termenului de „june” in Transilvania este cel „tanar fecior neinsurat”.

Text preluat de pe: http://www.iubescbrasovul.ro.

#traditii #folclor #eveniment #parada #sarbatoare

13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page